Foto: Lars Adolfsson

Nya nätdroger narkotikaklassas idag

Publicerad

Tre nya substanser narkotikaklassas idag av regeringen, men Krister Nilsson som själv missbrukat nätdroger tror inte att det får någon större effekt.

Krister Nilsson från Eskilstuna har missbrukat både alkohol och droger en stor del av sitt liv, men det var nätdrogerna som nästan kostade honom livet.

Har narkotikaklassningen någon effekt?

– I stort sätt inte, säger Krister Nilsson

Varför inte?

– Nej för tillverkarna byter bara ut någon molekyl och ändrar lite på namnet så blir substansen laglig igen, i varje fall ett tag.

Drogfri idag

Krister som idag är drogfri, jobbar och är engagerad i både X-cons och AA, han vet hur det kan fungera i missbrukarkretsar.

– De som säljer droger köper på sig några kg utomlands som inte är narkotikaklassat och sen säljer de så mycket de hinner här hemma innan substansen blir klassad. Har de något kvar då spolar och köper nytt som inte är narkotikaklassat och så håller det på, berättar Krister.

Utnötningsmetod

Men vad kan man göra då?

– Ja vad kan man göra, jag vet inte, det jag upplevt är att för varje gång de modifierar en drog och ändrar en molekyl eller så för att göra den laglig igen så blir den skitigare, så det kanske funkar som någon slags utnötningsmetod, säger Krister.

Tror du att det var därför som du brände sönder dina ådror och fick stora köttsår på kroppen?

– Ja det tror jag, man har ju ingen aning om vad de i stoppar drogerna, avslutar Krister Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer