Foto: SVT/TT

Nya rökförbudet kan leda till fler fimpar på gatan

Uppdaterad
Publicerad

I dag slängs många miljoner fimpar i naturen varje år. I Sörmland totalt 70 000 stycken per dag. Och de kan snart bli ännu fler, när det 1 juli blir rökförbud på bland annat uteserveringar och tågperronger.

– Förbudet är förstås taget av folkhälsoskäl men man har nog inte tänkt på att rökaren nu flyttas till en plats utan askkoppar, säger Johanna Ragnartz på stiftelsen Håll Sverige rent.

Enligt stiftelsen Håll Sverige rents mätningar slängs omkring en miljard fimpar i naturen varje år. Cigarettfilter består av en plast som ska fånga upp skadliga ämnen från tobaken, som tungmetallen kadmium. Problemet med fimpar är att de inte är biologiskt nedbrytningsbara och att fimpar som slängs i naturen läcker ut farliga ämnen.

Den första juli införs rökförbud på allmänna platser som uteserveringar och busshållplatser. Syftet är att få svenskarna att röka mindre. Men stiftelsen Håll Sverige rent befarar att rökförbudet kan leda till ännu fler fimpar på gatan.

Klicka på videon för att se Johanna Ragnartz berätta mer om fimpar

Frågan har väckts på kommunnivå

I flera av de kommuner som SVT Nyheter har varit i kontakt med har man lyft frågan om att rökförbudet kan resultera i en ökad nedskräpning.

– Det finns en risk för att rökande människor flyttar på sig en bit för att röka och då finns risk för att fimparna hamnar på stadens mark. Trafikkontoret har under de senaste åren arbetat för att få ut fler askkoppar integrerade i de ordinarie skräpkorgarna på stan. Detta arbete kommer fortsätta och eventuellt förstärkas längre fram, säger Christian Valtersson, miljöpartistisk pressekreterare på stadsledningskontoret i Stockholms stad.

Uppfinning ska få rökare att fimpa rätt

Nu ska en bärbar askkopp i papper få rökare att sluta fimpa i naturen. Alice Hertz Dahl ligger bakom uppfinningen som slängs i papperskorgen när den är full, och enligt hennes beräkningar slängs omkring 70 000 fimpar på gatan i Sörmland varje dag. Siffran är beräknad på att 10 procent av befolkningen över 18 år är rökare och att rökaren slänger i snitt 3 cigaretter på gatan per paket.

– Med det nya rökförbudet trycks rökaren ut på gatan där det inte finns askkoppar, det kommer bli ett gigantiskt problem med fimpar om vi inte gör något, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.