Priserna på villor och bostadsrätter ökar i Sörmland. Foto: Tomas Oneborg. TT

Nya siffror: Så mycket dyrare har bostäderna blivit i Sörmland på tio år

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste decenniet har priset på bostadsrätter och villor ökat i Sörmland. Priset på en villa har ökat med 99 procent medan priset på en bostadsrätt har ökat med 144 procent. Det visar nya siffror som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har tagit fram från Mäklarstatistik.

– Prisutvecklingen fick en extra skjuts de senaste två åren då efterfrågan på villor och större lägenheter ökade under pandemin, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Sörmland ligger på en sjätte plats i prisutvecklingen både när det gäller villor och bostadsrätter enligt siffror från Mäklarstatistik.

– Det fanns ett flyttbehov redan innan de nya pandemirestriktionerna infördes. Nu kan intresset för att bo större öka igen, vilket talar för en hög aktivitet på bostadsmarknaden även framöver säger Marcus Svanberg.

Prisutvecklingen för bostadsrätter baseras på kvadratmeterpriset och för villor på köpeskillingen i förhållande till taxeringsvärdet.

Enligt Mäklarstatistik var medelpriset på en bostadsrätt i Sörmland nästan 1,8 miljoner kronor i höstas. För villor var snittpriset över 3,5 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.