Ett års utbildning ska ge snabbare väg till ett jobb som läkare. Foto: TT

Nyanlända läkare ska få jobb snabbare

Publicerad

Att förkorta vägen till legitimation och anställning. Det är målet med landstingets nya introduktionsutbildning för utrikesfödda läkare och sjuksköterskor som startat i november.

Utbildningen pågår under ett år och hålls på Eskilstuna folkhögskola. Totalt finns det ungefär 20 platser.

Kandidaterna har valts ut genom landstingets samarbete med Arbetsförmedlingen och via Migrationsverket.

– Det är ett väldigt stort intresse. Vi vänder oss till hela länet, säger Helena Ossmark, projektledare på landstinget.

Måste klara kunskapsprov

För att få en kursplats måste deltagarna ha klarat det första steget för att få en läkar- eller sjuksköterskelegitimation, alltså ha fått sin utländska utbildning godkänd av Socialstyrelsen.

Läkare och sjuksköterskor som vill arbeta i Sverige, men är utbildade i ett land utanför EU, måste klara ett medicinskt kunskapsprov för att få svensk legitimation. Och det är just det här provet som den nya introduktionsutbildningen ska förbereda deltagarna inför.

”Möjligheter att få stöd”

– Målet med utbildningen är att förkorta och effektivisera vägen till legitimation och anställning. I dag tar det i genomsnitt fem år för en läkare som kommer till Sverige att få legitimation och anställning och det hoppas vi kunna förkorta, säger Helena Ossmark.

Men om man inte skulle klara sitt kunskapsprov efter ett år som få gör, kommer man då kunna fortsätta utbildningen?

– Vi kommer att utvärdera utbildningen efterhand och då kommer vi också att se hur behovet ser ut och vad man behöver stöd i. Det kommer absolut att finnas möjligheter att få stöd.

Anpassas efter språkkunskaperna

Man har tre gånger på sig att klara kunskapsprovet, som består av en praktisk och en teoretisk del. Skulle man misslyckas alla tre gånger kan man gå en ettårig läkar- eller sjuksköterskeutbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.