Foto: SVT

Nya sörmlänningar får lära om kropp och själ

Oxelösunds kommun har beviljats 4,5 miljoner kronor från Europeiska socialfonden för att förstärka språkundervisningen för eleverna på SFI. Det gör bland annat att pilotprojektet man drivit med en Hälsoskola för nyanlända blev verklighet från 1 mars.

Hälsoskolan ske ge kunskap om hur vår sjukvård fungerar, hur man hittar rätt och om symtom på psykisk ohälsa.

– Alla som är nya i Sverige behöver få kunskap om hur vårt system fungerar, säger Maria Lerjerud, sjuksköterska och koordinator för projektet.

Åt 80-90 tabletter om året

Två grupper ses varje vecka och pengarna som nu kommer in ska bland annat användas till tolk, lokaler och föreläsare. Det är också tanken att Hälsoskolan ska spridas till hela Sörmland.

– Jag lärde mig att undvika antibiotikatabletter, i Syrien åt jag 80-90 per år och det har förstört mina tänder helt, säger Maher Dahan från Syrien som nu slutat helt med liknande tabletter.

Pilotprojektet har pågått i två år och grundtanken från första mars och hålla på i tre år men upplägget och grundtanken ska vara detsamma som i pilotprojektet.

Psykologen är populär

För pengarna är det även tänkt att en projektledare och folk som utvärderar projektet ska anställas.

– Mest populär är gästföreläsaren som är psykolog, att någon vågar prata tydligt och öppet om symptom på psykisk ohälsa, säger Maria Lerjerud.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer