Uppåt 70 nyckelskramlare mötte upp för att protestera mot högerextremism. Foto: Foto: Björn Gustavsson/SVT

Nazister dök upp på nyckelskramlarnas jubileum

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen stod nyckelskramlare på Nyköpings torg som demonstrerade mot högerextremism. Man firade också att det blivit en tio år lång tradition, men under skramlet dök nazister upp.

Enligt polisen var 50-70 nyckelskramlare på plats. Ett tiotal nazister befann sig även på torget.

– Jag tycker det är fördjävligt och fruktansvärt att det finns människor som är så inne i sitt hat. Det här visar samtidigt att nyckelskramlet kommer och måste fortsätta, säger Marie Sälmark som är en av initiativtagarna till tioårsjubileet.

Efter nyckelskramlandet på torget gick folksamlingen in i stadshuset där kultur och- fritidsnämndens ordförande Carina Wallin och Landshövding Liselott Hagberg höll tal. Musiker från kulturskolan var också på plats.

”Handlar även om vardagsrasim”

– Det handlar inte bara om att säga stopp mot högerextremism utan också vardagsrasismen som finns överallt, säger Marie Sälmark.

Hon skrev boken ”Lukten av min rädsla” tillsammans med en av de första initiativtagarna till nyckelskramlet 2008 Blanca Firpo som överlevde och flydde militärdiktaturen i Argentina 1976-1983.

Initiativet startade

2008 började nyckelskramlet på Nyköpings torg. Då, precis som idag, var det på grund av att högerextremismen började bli allt mer synlig i Nyköping.

– Man kunde se fler högerextrema grupperingar som delade ut flygblad med nazistiska budskap, säger Marie Sälmark.

Konstant i tio år

Då kom mycket av de högerextrema budskapen från tidskriften och grupperingen Info-14 och Svenska motståndsrörelsen som idag går under namnet Nordiska motståndsrörelsen vars medlemmar var på torget under lördagen med sina fanor.

Nyckelskramlandet har pågått varje lördag sedan 2008. Periodvis har det varit nästintill noll deltagare på torget. Andra gånger har det varit stor uppslutning.

– Det har bland annat berott på synligheten av högerextremism i Nyköping, säger Marie Sälmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.