Foto: TT

Nyförlöst mamma anmäler BB: ”Glömde kvar trasor i underlivet”

Publicerad

Efter förlossningen glömde personalen kvar material avsedda för att stoppa blödning inne i mamman. Nu anmäler mamman händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

Det var i början av augusti som den då gravida kvinnan kom in till förlossningsavdelningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna för att föda sitt barn. Hon berättar i anmälan om hur allt till en början gick bra och att personalen gjorde ett bra jobb vid förlossningen.

Men sen började besvären. Hon beskriver hur hon efter förlossningen hade så ont att hon varken kunde sova eller amma och att hon låg och skrek i flera timmar.

Dröjde tolv dagar

Efter tre dagar påtalade kvinnan att det var något som inte kändes som det skulle varpå hon fick höra att hon drabbats av framfall, det vill säga att inre delar av av kvinnans underliv skulle ha buktat ned mot slidmynningen.

Men så var inte fallet. Efter att ha sökt vård flera gånger fick kvinnan komma till en barnmorska efter tolv dagar. Där upptäcktes kvarglömda tussar som använts för att stoppa en blödning som uppstått i samband med förlossningen – och som alltså glömts kvar.

Kvinnan anmäler nu både förlossningsavdelningen och BB till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

”En handfull gånger”

Agneta Erström, som är vårdenhetschef på förlossningsavdelningen på Mälarsjukhuset, kan inte uttala sig om specifika fall, men säger att hon har varit med om den här typen av händelse vid ”en handfull fall” under tiden hon varit verksam.

– Våra riktlinjer säger att vi inte ska stoppa in bomullstussar som saknar snöre i slidan, just för att sådant här inte ska hända. Om det här har hänt så har man frångått rutinen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer