Stadshuset i Nyköping. Foto: Otilia Bogen/SVT

Skarp kritik mot Nyköpings kommun – 542 leverantörer saknade F-skatt

Uppdaterad
Publicerad

Nyköpings kommun har under de senaste åren brustit i kontrollen över vilka företag man gjort utbetalningar till, enligt en intern granskning.

Granskningen, som gjorts av ett oberoende revisorsföretag på uppdrag av kommunernas egna revisorer, visar att kommunens register över leverantörer inte varit uppdaterat. Fler än 500 företag i registret var inte godkända för F-skatt, och en del bolag fanns med i registret trots att de inte längre existerar.

Revisionen kritisk

Kommunen har tagit fram flera åtgärder som ska upp till beslut på kommunstyrelsens sammanträde nästa vecka.  Bristerna uppdagades första gången år 2016, och kommunrevisorernas ordförande är kritisk.

– Det är naturligtvis inte bra alls. Det har tagit alldeles för lång tid, säger kommunrevisionens ordförande Ann-Marie Wigertz (M).

– Det görs ett löpande arbete med att följa upp rutiner så det är inte så att arbetet har stått stilla. Möjligen har resursbrist i ekonomifunktionen varit en anledning, säger kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S).

Mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.