Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande, meddelade under måndagen att Nyköpings kommun går in som garant för Skavsta flygplats framtid. Foto: SVT/TT

Nyköpings kommun går in som garant för Skavstas framtid

Uppdaterad
Publicerad

Skavsta flygplats har tidigare aviserat att man riskerar att gå i konkurs. Nu går Nyköpings kommun in och stöttar flygpatsen.

Under en presskonferens under måndagen meddelade Nyköpings kommun att man går in som garant för ett lån på 70 miljoner kronor. Kommunen går in som garant för 50 procent av lånet. Det beslutades av kommunstyrelsen under måndagen.

– Vi ser det som en låg riskexponering, säger Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande.

Säkerhet ges i form av mark till ett värde av 35 miljoner kronor. Marken ligger vid Skavsta.

Om lånegarantin utnyttjas till fullo betalar Skavsta en avgift till kommunen på 280 000 kronor per år under borgensperioden.

Miljöpartiet är dock emot det beslut som nu fattats av kommunstyrelsen.

– Det är en ideologisk fråga. Kommunen ska inte stötta en flygplats ekonomisk, säger miljöpartiets Marco Venegas.

Orsaken till att Skavsta flygplats hotas av konkurs är att pandemin slagit hårt mot flyget.

– Det är ett extraordinärt läge, säger Urban Granström.

Nyköpings kommun är minoritetsägare i Skavsta flygplats. Flygplatsen anses bland annat vara viktig för turismen, arbetstillfällen i Nyköping och eftersom den fungerar som beredskapsflygplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.