Nyköpingsån full av kanoter

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen bjöds det på nordiska mästerskap i kanotslalom mitt i centrala Nyköping. Mästerskapet har länge legat på is men i år tog Nyköpings Forspaddlare tag i saken och anordnade tävlingen med flera landslagsstjärnor på plats.

– Kanotslalom är väldigt likt alpint skidåkning. Man har en lagd bana med portar ner för en fors som man ska klara av så fort som möjligt. Till skillnad från skidåkning får man dock inte nudda käpparna. Gör man det får man två sekunders tillägg och missar man en port får man 50 sekunders tillägg. Men det är inte så svårt som man kan tro, säger Erik Holmer som är med i det svenska kanotslalomlandslaget, som för övrigt består av bara tre personer på grund av den tuffa konkurrensen.

Erik Holmer började med kanotslalom så sent som 13-åring men tog sig snabbt till toppen. Idag är han 20 år gammal, går sista året på kanotgymnasiet i Nyköping och drömmer om att kunna leva på idrotten.

– Första året jag var med i landslaget var juniorlandslaget när jag var femton år gammal. I år kom jag för första gången med i seniorlandslaget. Vi är sammanlagt tre stycken som ska köra alla världscuper.

Sverige har aldrig varit en toppnation i kanotslalom och har inga medaljer från internationella mästerskap. Det är istället länder som Tyskland, Frankrike, Tjeckien, Slovenien och Slovakien som dominerar inom idrotten. Men i september har Erik och hans två landslagskompisar chansen att kvala in till OS i Rio de Janeiro år 2016.

– Det är de 15 bästa nationerna som får en plats till OS. Under EM som gick förra helgen hade både Isak Öhrström och Fredrik Wallén placeringar som var topp-15. Men det är alltid hårt, fruktansvärt hårt. Vi ska göra vårt bästa helt enkelt, säger Erik Holmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.