Svenska banker utreds för penningtvätt av amerikanska FBI. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kvinna i Nyköping åtalas för penningtvättsbrott

Publicerad

En kvinna i 50-årsåldern i Nyköping åtalas misstänkt för penningtvättsbrott efter att ha tagit emot 15 000 kronor på sitt bankkonto.

Det var i mars förra året som en kvinna fick ett meddelande på Facebook. Det var en person som utgav sig för att vara hennes barndomsvän och ville att hon skulle föra över 15 00 kronor till ett konto, vilket hon också gjorde. Kvinnan insåg senare att det inte var hennes barndomsvän och kontaktade kort därefter polisen för att berätta att hon blivit lurad. 

Pengarna ska istället ha hamnat på en annan kvinnas konto, som nu åtalas misstänkt för penningtvättsbrott.

Hamnade på en annans kvinnas konto

För att bevisa att den åtalade kvinnan var medveten om att hennes konto skulle användas för att hantera de 15 000 kronorna finns konversationer på Facebook. Det finns även transaktioner och kontoutdrag som enligt åtalet visar att kvinnan gjort en överföring av pengarna mellan sina konton.

Kvinnan själv nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.