Johan Andersson från Nyköping valdes till ny ordförande för Fältbiologerna Foto: Privat

Johan, 20, ska leda 70-årig miljöorganisation

Uppdaterad
Publicerad

Fältbiologerna firade 70 år i miljöns tjänst i helgen – och passade samtidigt på att välja en ny ordförande till ungdomsorganisationen. Det blev Johan Andersson, 20, från Nyköping.

Det var på Fältbiologernas riksårsmöte i Kungälv som Johan Andersson, uppvuxen i Nyköping, valdes till ordförande för organisationen.

70-åring valde Nyköpingsbördig

Samtidigt firade Fältbiologerna sin 70:e födelsedag.

När SVT Nyheter Sörmland når Johan Andersson har han precis anlänt med tåget till Stockholm, sin nuvarande bostadsort.

– Det är obeskrivligt. Jag har liksom 70 år och många fantastiska unga engagerade i ryggen. Det är svårt att inte spricka av glädje när jag tänker på det, säger Johan Andersson.

Hur bidrog din uppväxtstad Nyköping till att du började engagera dig i miljöfrågor?

– Jag hade privilegiet att bo nära ett naturskyddsområde i Nyköping. Det var en plats där vi upplevde naturen tillsammans med familjen, och känslan som vi fick där bidrog till att jag ville skydda naturen.

Tidigt engagemang i miljöfrågor

Johan Andersson har ett förflutet i Nyköpings ungdomsfullmäktige. Där var han bland annat med och drev igenom en köttfri dag i skolorna.

– Så småningom kom jag till Fältbiologerna, den största organisationen för natur- och miljöengagerade unga med omkring 2.000 medlemmar i landet.

Vilka blir de mest angelägna frågorna för er 2017?

– Om det är något jag är stolt över med Fältbiologerna så är det att varje medlem själv väljer vilka frågor hen vill driva. Jag hoppas att 2017 blir ett år när Sverige tar täten och politiker gör verklighet av att göra Sverige till föregångsland i miljöfrågor så att vi når målet om nollutsläpp 2030.

Tror att naturen ska lära kännas

Inom Fältbiologerna går opinionsbildning i miljöfrågor hand i hand med att medlemmarna gör exkursioner i naturen.

– Vi har en övertygelse om att vi behöver känna naturen när vi kämpar för den. Därför anordnas exkursioner och läger där man lär känna naturen.

Äter du kött?

– Själv är jag vegetarian och har varit det i fyra år. Fältbiologerna jobbar för en vegetarisk norm, men inget köttförbud. Men vi behöver verkligen skära ner på köttkonsumtionen för att stoppa klimatkrisen.

Har du något personligt miljölöfte 2017?

– Att få sprida känslan som jag själv får av naturen och få ännu fler att engagera sig, säger Johan Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer