Anna af Sillén (M), oppositionsråd i Nyköpings kommun, krävs på avgång. Foto: SVT

Nyköpingsmoderater kräver af Silléns avgång

Uppdaterad
Publicerad

Flera Nyköpingsmoderater har skrivit på en misstroendeförklaring som kräver att oppositionsrådet Anna af Sillén, ordföranden Tommy Jonsson och vice ordförande Klara Olander avgår. Det berättar Södermanlands nyheter.

Enligt tidningen kräver 15 Nyköpingsmoderater att partiets gruppledare Anna af Sillén avgår, bland annat på grund av en ”odemokratisk ledarstil”. Kravet omfattar även ordförande Tommy Jonsson och vice ordförande Klara Olander, och enligt uppgifter till tidningen från en person som står bakom kravet beror det på att de anses ha medverkat till att skapa en tysthetskultur inom partiet.

Träffas lördag eftermiddag

På lördagen träffas fullmäktigegruppen för att diskutera misstroendeförklaringen. Ett möte som det saknas förtroende för enligt Maija Söderberg, ledamot i Nyköpings kommunfullmäktige och en av de som skrivit under misstroendeförklaringen.

Turbulensen inom moderaterna

– Vi är många som skrivit under kravet på deras omedelbara avgång sedan det framkommit grava missförhållanden, odemokratiskt ledarskap och kränkande särbehandling. Våra krav är inte förhandlingsbara. Vi har inte sammankallat dagens möte och saknar förtroende för processen, skriver hon i ett meddelande till SVT Sörmland.

– Moderaternas stadgar är glasklara i det här avseendet, frågan måste väckas på mötet och det äger rum idag, svarar Anna af Sillén på kritiken.

Enligt henne kan en omröstning ske på mötet. Hon menar dock att hon ännu inte tagit emot en formell misstroendeförklaring.

– Det har kommit till min kännedom att det finns kritik och idag har vi ett möte där vi startar en process med syfte att ta hand om den här kritiken på bästa sätt. Jag tar det här på stort allvar, skriver Anna af Sillén i ett meddelande till SVT Sörmland.

Inga kommentarer innan mötet

Ingen Nyköpingsmoderat som SVT Sörmland har varit i kontakt med vill uttala sig om misstroendeförklaringen innan mötet har ägt rum. Vissa uttrycker att det är olyckligt att informationen har kommit ut till media.

– Jag har själv fått reda på det här i måndags och jag tycker att det är jättekonstigt att det läckt till pressen. Det är människoöden vi pratar om och jag tycker att det här är en internfråga, säger en person som vill förbli anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen inom moderaterna

Mer i ämnet