Projektledaren Per Idesten berättar varför kommunen tycker att Rademarchergatan är en bra plats för det nya kulturhuset. Foto: Eskilstuna kommun/SVT

Nytt kulturhus i Eskilstuna 2026

Publicerad

Ett nytt kulturhus med kongresshall och hotell kan bli verklighet i centrala Eskilstuna senast 2026. Under en presskonferens presenterade den politiska ledningen hur man tillsammans med bolaget Klövern AB ska placera bygget.

– Det bör finnas en efterfrågan på kongressanläggningar och hotell, säger Per Idesten, projektledare på Eskilstuna kommun.

Tanken om att Eskilstuna ska ha en kongreshall är inte ny. Frågan har utretts i olika omgångar sedan 2003. I höstas kunde vi berätta att kommunen hade fyra tänkbara adresser där kongresshallen skulle byggas.

Vid dagens presskonferens kunde kommunen berätta att man tillsammans med bolaget Klövern AB ska utreda en av de tänkbara platserna. Den plats som kommunen nu ska utreda är i anslutning till stadsbiblioteket som kommunen också äger. Men tanken är också att projektet ska placeras på andra sidan vägen av Rademarchergatan, de fastigheterna ägs av Klövern.

– Eskilstuna har vuxit och är en stor ort nu, med över 100 000 invånare så det bör finnas en efterfrågan på kongressanläggningar och hotell, säger Per Idesten.

Planen är att kommunen ska ansvara för kulturhuset medan kongress och hotell ska drivas av näringslivet. Beslut fattas av kommunfullmäktige 17 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.