Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är delar av Region Sörmlands rehabteam för cancerpatienter. Följ med in i några av lokalerna på Mälarsjuhuset. Foto: SVT

Här är teamet som ska hjälpa cancerpatienter i Sörmland tillbaka till vardagen

Publicerad

Sedan i höstas har Region Sörmland ett nytt team som jobbar med cancerrehabilitering. Här har man samlat olika professioner för att arbeta med helheten hos patienter som har cancer, är under behandling eller har haft cancer.

– Vad vi upplever i dag är att patienter säger att man blir behandlad men sedan är man kvar som människa och kanske inte har en fungerande vardag, säger enhetschefen Ulrika Skog.

Regionen har tidigare fått kritik för bristande rehabilitering av cancerpatienter. I det nya teamet finns arbetsterapeut, dietist, fysioterapeut/sjukgymnast, kurator, sexolog och teamkoordinator. På Mälarsjukhuset finns bland annat träningskök och yogarum. Teamet startade i början på september och har hittills haft ett tjugotal patienter.

– Vi sitter i Eskilstuna men vi tar patienter från hela länet som antingen kan komma hit på besök eller få ett digitalt besök, säger Ulrika Skog.

Gör en plan

Utifrån en hälsoskattning görs en första bedömning på patienten och vilka behov som finns. Sedan kan patienten bli kallad där teamet, tillsammans med patienten, sätter upp en rehabplan.

– Patienten sätter upp mål om vad som är viktigt och vad man vill uppnå och teamet kan sedan stötta patienten i  arbetet, säger Ulrika Skog.

Kan ha gått lång tid

Även om det har gått en lång tid sedan en patient hade cancer är det inte försent att söka hjälp nu, menar Ulrika Skog.

– Det finns ingen tidsaspekt. Det komplexa och omfattande behovet av rehabilitering kan faktiskt kvarstå, även om man blev friskförklarad 1988, säger hon.

I klippet visar delar av teamet upp några av de lokaler man förfogar över på Mälarsjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.