Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Martin Ohlson berätta varför ogräset försvårar för vårsådden i klippet. Foto: Serafia Olausson/SVT

Ogräset ställer till det för bönder efter en sen vår – ekobonden Martin i Julita: ”Svårt”

Uppdaterad
Publicerad

Vårens sena ankomst har fördröjt vårsådden, vilket i sin tur har gjort att ogräset kvickrot har fått tid att etablera sig. För ekobonden Martin Ohlson på Segerhults gård i Julita är kvickroten besvärlig.

– Det har betydelse för skörden och det tidigarelägger den gången vi måste köra en svartträda för att döda av ogräset, berättar han.

En svartträda innebär att bonden åker ut och kör upp ogräset varje gång det växer upp så att de torkar och dör. Det året blir det ingen skörd överhuvudtaget.

Både konventionella bönder och ekologiska bönder drabbas av den senarelagda våren och i och med det ogräs, men skillnaden ligger i att konventionella bönder kan använda sig av bekämpningsmedel för att ha ihjäl oönskade växter på åkrarna.

Bra klimat för höstsådd

Det blöta och kalla vädret har dock inte bara varit dåligt för Martin Ohlson. De grödor han sådde i höstas har mått bra i det klimat som varit.

– Det finns risk att det blir sämre med vårgrödorna, men höstgrödorna mår jättebra, så man står lite på två ben.

Hör Martin Ohlson berätta varför ogräset försvårar för vårsådden i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.