Jaktvårdskonsulenten Matilda Söderqvist ger tips om vart älgen kan tänkas gå över vägen.

Ökad risk för älgolyckor när kon stöter bort kalven

Publicerad

Nu är den tid på året när älgkon stöter bort fjolårskalven och då blir det mer rörelse i skogen. Risken för älgolyckor ökar och mest risk är det kring gryning och skymning.

Nu väntar älgkon på nästa kalv men innan dess måste fjolårskalven bort och då stöter älgkon bort den.

Mest risk för olyckor är det kring gryning och skymning. Jägareförbundet tycker sig märka en skillnad då många påverkas av restriktionerna kring corona.

– Generellt kan man se att antalet viltolyckor går ner. Vilket visar att antalet olyckor inte är helt relaterade till stammen utan även till hur många som pendlar till och från arbetet i området, säger Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsulent.

Så gör du vid en olycka

Skulle olyckan ändå vara framme ska man kontakta polisen.

Om älgen är skadad och går in i skogen ska man även märka ut platsen för att underlätta för eftersöksjägaren som polisen kontaktar.

Föraren är skyldig enligt lag att anmäla olyckor med älg, hjort, rådjur, vildsvin, björn, varg, järv, lodjur, utter, mufflondjur och örn.

Källa: Jägareförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.