De genomsnittliga kunskapsresultaten i gymnasieskolan i Eskilstuna har ökat. Foto: TT

Färre tar gymnasieexamen i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Slutbetygen i gymnasieskolan i Eskilstuna har de senaste åren förbättrats. Men andelen elever på de nationella programmen som tar gymnasieexamen sjunker.

I år tog 88 procent av alla elever på nationella program gymnasieexamen i Eskilstuna, förra läsåret låg siffran på 90 procent.

– Vi måste titta på varför de här eleverna inte kan fullfölja sina studier, om det är något speciellt ämne där de inte klarar kraven, säger Robin Tannarp (M), ordförande i gymnasienämnden.

Psykisk ohälsa en orsak

Psykisk ohälsa är enligt Eskilstuna kommun den enskilt största orsaken till att elever inte når sina mål.

– Det gäller att fånga upp de här eleverna och verkligen komma till bukt med problemet psykisk ohäsa. Och uppmärksamma det rejält i undervisningen och prata om det med eleverna.

Samtidigt har det genomsnittliga betygsmedelvärdet i hela gymnasieskolan i kommunen ökat från 14,6 2018 till 14,7 i år.

– Det är otroligt glädjande att betygsmedelvärdet höjs. Det är också roligt att fler får godkänt slutbetyg i matematik, som är ett ämne där vi satsat stort för att höja resultaten.

Förstärkt lärarnas kompetens

Enligt Robin Tannarp beror ökningen av kunskapsresultaten främst på ett regelbundet uppföljnings- och utvecklingsarbete kring undervisningen.

– Vi har till exempel jobbat med att förstärka kompetensen bland lärarna och förbättra deras pedagogiska arbete. Sedan har det fokuserats på studiero och hur man arbetar som grupp.

Det går att urskilja ett litet trendbrott där pojkarna har ökat sitt resultat och flickorna i stället uppvisar sämre kunskapsresultat. Skillnaden mellan pojkar och flickors resultat bedöms fortfarande som för stor, även om den har minskat något på grund av det senaste årets resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.