Slopade avgifter har fått allt fler att besöka och ringa till vårdcentralerna i Sörmland under årets första månader. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Ökat tryck på vårdcentralerna efter slopade avgifter

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet slopades patientavgifterna på länets vårdcentraler. Nu visar siffror att betydligt fler sökte sig till vårdcentralerna och färre till akuten under årets första månader.

Den som söker vård på länets vårdcentraler behöver inte längre plocka fram plånboken i kassan. Under drygt fyra månader har alla besök varit kostnadsfria. Dessutom har öppethållandet ökat, för de mindre vårdcentralerna med tre timmar och för de större med sex timmar i veckan.

Dyrare gå till specialist

– Syftet var att göra tröskeln lägre för de människor som har det svårt att komma till vårdcentralerna och söka den råd alla har rätt till, säger Mattias Claesson (C), ordförande i hälsovalsberedningen i landstinget Sörmland.

Parallellt har avgifterna för att besöka specialistsjukvården och akutmottagningen blivit dyrare. Ett besök till en specialistläkare kostar numera 400 kronor. Före reformen 300 kronor.

Allt fler patienter har strömmat till vårdcentralerna efter att avgifterna slopades.

Siffror visar nu att avgiftsreformen påverkat patientströmmarna. 13.000 fler patientbesök registrerades på länets vårdcentraler under årets tre första månader, enligt landstinget siffror.

Under samma tid minskade besöken på akutmottagningen med nästan 1000. Det handlar om fem färre besök per dag på exempelvis akutmottagningen i Eskilstuna.

Björn Siösteen, verksamhetschef på vårdcentralen Achima care Fristaden, ser i förlängningen en risk i att allt fler söker vården för enklare åkommor.

TV: Se reportaget

– Jag tror på ett sätt att det är bra med en ökad tillgänglighet. Det är bra att människor går till primärvården och inte akuten. Men på sikt kan man dock se att det blir en utarmning. Det blir ett tilltagande antal besök för banala åkommor, säger han.

På vårdcentralen Fristaden har man fått fler listade patienter de senaste månaderna.

– Men det är inte så att vi ser en påfallande ökning som vi kan relatera till avgiftsfriheten, säger Björn Siösteen.

Tror på fler vårdplatser

Läget på de sörmländska sjukhusen har länge varit ansträngd och överbeläggningarna under flera år högst i landet. Att leda patienterna från sjukhusen till primärvården hoppas Fredrik Lundgren (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, på sikt ska leda till fler lediga vårdplatser.

– Det var inte det huvudsakliga syftet med avgiftsreformen, men vi kan glädjande konstatera att trycket på akuten gått ner, säger han.

– I förlängningen skapar det fler vårdplatser. Det som stannar upp flödet på akuten är ofta att man inte hittar en vårdplats. Så allting hänger ihop, säger Fredrik Lundgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#Sverigevården

Mer i ämnet