Foto: TT

Dött barn försvann – kan ha kremerats av misstag

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget är nu klar med den interna utredning som gjorts efter att ett dödfött barns kropp försvunnit på Nyköpings lasarett. Vad som har hänt med kroppen är fortfarande oklart. Nu har sjukhuset förändrat sina rutiner.

I somras försvann ett dödfött barn från Nyköpings lasarett. Händelsen polisanmäldes, men utredningen lades sedan ned då man kom fram till att inget brott hade begåtts.

Landstinget har utrett händelsen internt och kommit fram till att det dödfödda barnet lagts i en låda med en filt och en nalle efter förlossningen. Sedan ordnades en namngivningsceremoni på förlossningsavdelningen.

Placerades i kylskåp

Efter ceremonin placerades kroppen i ett särskilt kylskåp, men efter det är det oklart vad som har hänt med barnet.

De rutiner som finns på sjukhuset är att dödfödda barn eller foster ska lämnas till en begravningsbyrå, så att föräldrar och anhöriga kan ta hand om en begravning. Landstinget kan också ta hand om barnet.

I det här fallet ville föräldrarna själva ordna en begravning, men det var då som det upptäcktes att barnet var försvunnet.

Det sista som utredningen har kommit fram till är alltså att kroppen placerats i ett särskilt kylskåp.

Undertecknad kvittens saknas

När ett dödfött barn ska transporteras vidare måste en kvittens undertecknas både av de som lämnar och tar emot barnet. Men en sådan kvittens har sjukhuspersonalen inte kunnat hitta.

Görel Wachtmeister, chefsläkare på Nyköpings lasarett, säger i ett pressmeddelande att en anonym kremering kan ha skett, men att det inte går att bevisa. Detta trots att all personal som har arbetat på förlossningsavdelningen har intervjuats under utredningen.

Har ändrat rutiner

Till SVT Nyheter Sörmland säger hon att utredningen nu är helt klar och att föräldrarna har fått ta del av den.

Efter händelsen har en del rutiner på sjukhuset ändrats.

– Man har gjort en liten justering av befintliga rutiner och det är att man lägger in en kopia på kvittensen i patientens journal. Det är en ytterligare säkerhetsåtgärd, men det fanns kända och inarbetade rutiner innan också, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.