Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Katarina Enqvist-Bolin, enhetschef vid Arbetsförmedlingen Sörmland. Foto: SVT/Peter Widén

Ökning av arbetslösa högst i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Södermanlands län har högst andel inskrivna arbetslösa. Dessutom är det just här som ökningen av arbetslösa är störst.
– Det beror på att vi ser en avmattning i konjunkturen. Sörmland är ett utpräglat industrilän, säger Katarina Enqvist-Bolin, vid Arbetsförmedlingen.

Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar att Södermanland är det län som hade högst andel inskrivna arbetslösa i december. I hela riket var andelen 7,4 %, i Sörmland hela 10,2 %. 

– Det beror på att vi ser en avmattning i konjunkturen. Sörmland är ett utpräglat industrilän och när konjukturen går upp släpar vi efter lite och när den går ner så går det fortare. Det hänger i sin tur ihop med osäkerhet kring företagens affärer, säger Katarina Enqvist-Bolin, enhetschef vid Arbetsförmedlingen Sörmland.

Tydligast ökning i Eskilstuna

Sörmland toppar även listan som visar vilket län som ökat mest i andelen arbetslösa. En förändring på 0,9 % jämfört med rikets 0,4 %.  

– Den tydligaste ökningen syns i den norra delen, det vill säga i Eskilstuna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer