Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sara Gunnarsson och Nicolas Frau tycker att det är skrämmande att smittan åter ökar i länet. Hör dem och flera andra Nyköpingsbor reagera på nyheten att fler och fler får covid-19 i Sörmland. Foto: SVT

Ökning av covidfall i Sörmland: ”Det är skrämmande”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har antalet smittade av covid-19 ökat i Sörmland. Från endast två smittade på hela vecka 36, till 27 smittade bara måndag till onsdag vecka 39.

Under torsdagen kallades statsminister Stefan Löfven (S) till presskonferens där han, tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Karlsson, berättade att man ser tecken på att smittspridningen ökar. Detta gör att man ännu inte fattat något beslut om hävda restriktioner.

Och smittspridningen ökar alltså även i Sörmland.

Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo gick i förra veckan ut med hur viktigt det är att stanna hemma om man har symptom.

– Tyvärr har vi noterat ett antal fall i länet där personer testat sig för pågående covid-19 infektion men sedan inte stannat hemma i väntan på provsvar utan gått till sina ordinarie möten, kvällsaktiviteter, träningar och annat. När provsvaret sedan kommit har det visat sig vara positivt. Genom att göra så utsätter dessa personer andra för risk och smittan kan föras vidare, sa Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland, enligt ett pressmeddelande förra veckan.

Vi gick ut på stan för att höra hur Nyköpingsborna ser på den ökade smittspridningen i länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet