Ojämlik fördelning av förskoletimmar till föräldralediga och arbetssökande

Uppdaterad
Publicerad

Barn till föräldralediga och arbetssökande har rätt att gå i förskolan 15 timmar i veckan men varje kommun får erbjuda fler timmar. Det är dock få kommuner i Sörmland som ger mer trots att det är just vad föräldrarna efterfrågar.

Flera föräldrar som vi har pratat med vittnar om att 15 timmar i förskolan är för kort tid. Så här sa några av de föräldrar som vi intervjuade:

”Det blir lite att man kommer hem och jäktar sig igenom dagen för att sedan skynda till förskolan igen.”

”Min pojke behöver ju stimulans och det bästa hade varit om han kunde gå i förskolan varje dag.”

”Barn kan absolut inte hinna utvecklas och komma in i det svenska samhället på 15 timmar.”

Varje kommun bestämmer själv

Lagen om 15 timmar i veckan har gällt sedan början av 2000-talet men varje kommun kan välja att erbjuda mer tid.

I Eskilstuna, Strängnäs, Oxelösund och Vingåker håller man sig på ett minimun med 15 timmar. Men i Gnesta, Flen, Trosa, Katrineholm och Nyköping får man fem timmar mer, alltså totalt 20 timmar.

Viktigt för barns utveckling

Enligt Skolverket behöver barnen gå i förskola för att utvecklas och för att skapa positiva relationer med andra barn och vuxna. Något som vissa föräldrar känner att barnen missar när de bara får gå 15 timmar.

En av de föräldrarna är Elias Johannes som märker hur hans dotter har börjat tappa det svenska språket.

– Vi ser att hon inte kan uttrycka sig på samma sätt som tidigare när hon gick i förskolan på heltid. Det blir ett stort problem för henne eftersom vi pratar på vårt modersmål hemma och inte svenska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.