Smugglade knark via grönsakstransporter – döms till flerårigt fängelsestraff

Publicerad

En 36-årig man döms av Eskilstuna tingsrätt till fängelse i sju år och sex månader för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. Enligt domen har mannen organiserat smuggling av över 100 kilo hasch och cannabis till Sverige via lastbil, bland annat gömt bland grönsaker.

Den 36-årige mannen har tidigare bott i Eskilstuna, men är numera bosatt i Spanien. I mars 2021 fick svensk polis tillgång till information som säkrats från det krypterade kommunikationsverktyget Sky ECC av bland annat fransk polis i samarbete med Europol.

Organiserade smugglingen

Polisen kunde sedan knyta användarnamnet ”Grizzly” – som i augusti och september 2020 organiserade smuggling av över 100 kilo hasch och cannabis från Spanien till Sverige – till 36-åringen.

36-åringen har själv erkänt att har var gruppens ledare och den som hade kontakt med säljaren och den som ordnade transporten till Sverige. Han har även medgett att han var spindeln i nätet gällande betalningen till säljaren.

Frias från vissa åtalspunkter

För detta döms han för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. Han döms även för ett fall av grovt narkotikabrott i mars 2021 och för ett fall av misshandel. Han frias dock för två fall av grovt narkotikabrott som han var åtalad för.

Tingsrätten, som dömer 36-åringen till fängelse i sju år och sex månader, konstaterar att mannen haft en ledande roll i en organiserad kriminell verksamhet och att straffvärdet därför ska vara högt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer