Här faller toppen på klocktornet. Foto: Pontus Stenberg

Här totalförstörs Östra klocktornet i Nyköping i brand

Uppdaterad
Publicerad

Östra klockstapeln i Nyköping har totalförstörts i en brand sent på fredagseftermiddagen. Räddningtjänsten kunde tidigt konstatera att det kulturminnesmärkta tornet inte gick att rädda och lät det brinna ner.

Larmet om branden i det gamla klocktornet i trä som byggdes på 1700-talet inkom vid 16.40-tiden på fredagen.

– Det har brunnit ner, säger Helena Vesterlund, kommunikatör på räddningstjänsten.

Det är ännu oklart hur branden uppkommit och polisen skriver på sin hemsida att händelsen rubriceras som grov mordbrand detta på grund av byggnadens värde och spridningsrisk. Senare kommer polisen inleda en teknisk förundersökning av platsen.

Avspärrat på grund av rasrisk

Klocktornet befinner sig uppe på ett berg med flera bostäder och vägar runt omkring. På grund av rasrisken så spärrade polisen av stora områden runt om tornet.

– Det var jättemycket folk och bilar där. Jag förstod snabbt att det kommer att brinna ner i och med att det var så gammalt och i trä, säger Pontus Stenberg, frilansfotograf på platsen.

Kulturminne som försvinner

Klocktornet är en av Nyköpings äldsta byggnader och byggdes år 1725.

– Det är ju för jävligt. Det är en kulturbyggnad som aldrig kommer att gå att ersätta, säger Pontus Stenberg.

LÄS MER: Kyrkorådet om branden

Nyköpings kommunalråd Urban Granström (S) kommenterade branden på Twitter och skrev:

”En del av Nyköpings kulturarv går upp i rök. Detta sorgligt. Nu får vi med gemensamma krafter se till att bygga upp det igen.”

MISSA INTE: Så här får du lokala nyhetsnotiser i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.