Foto: TT

Ovanligt många getingstick i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler personer har under de senaste dagarna uppsökt akutmottagningen på Nyköpings lasarett för vård av getingstick. Men att antalet getingstick ökat är inget som förvånar personalen.

– Under de två senaste dagarna har det varit ovanligt många som blivit stuckna av getingar, samtidigt är det den här tiden på året som getingarna är som mest aktiva, säger Karin Svalgård, verksamhetschef på akutmottagningen.

Nu när värmeböljan är här för att stanna tror hon att antalet personer som blir stuckna kommer att öka.

– Om det blir fortsatt varmt är risken större, säger hon.

Hjälper inte att stå still

Patienterna som kommer behandlas utifrån hur den allergiska reaktionen ser ut och de flesta patienterna har ofta blivit stuckna i halsen eller munnen.

– Har man otur blir man stucken, man kan ju trampa på ett getingbo eller råka få in en geting i munnen när man har druckit något sött. Myten som säger att man ska stå still hjälper inte alltid, säger Karin Svalgård.

Att tänka på vid geting-, bi- eller humlestick:

Avlägsna eventuell gadd.

Smärta och svullnad på stickstället kan lindras effektivt genom att fukta huden och gnida in en tablett med acetylsalicylsyra (till exempel Aspirin, Bamyl, Magnecyl, Treo) eller ibuprofen (Alindrin, Ibumetin, Ipren) på stickstället. Tvätta bort när symtomen klingat av.

Besvären kan också lindras genom att kyla med is eller att gnida in lite kortisonkräm på stickstället.

Uppsök sjukhus/läkare:

Vid allmänpåverkan (t ex slöhet, ansiktssvullnad, andningsbesvär).

Om du tidigare reagerat med överkänslighet vid geting- bi- eller humlestick.

Vid stick i munhåla och svalg.

Vid stick i ögat.

Om småbarn eller äldre får många stick samtidigt.

Källa: Giftinformation.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.