Björn Alpe, läkarchef vid medicinkliniken på Nyköpings lasarett. Foto: SVT/Peter Widén

Överbeläggningarna i Sörmland var värst i landet – nu under rikssnittet

Publicerad

Överbeläggningarna på sjukhusen i Sörmland har minskat kraftigt de senaste åren. Det visar siffror som SVT har tagit fram. Sörmland har gått från värst i landet till att nu ligga under riksgenomsnittet.

Sjukhusen i Sörmland låg högst av samtliga med 10,5 överbeläggningar per 100 tillgängliga vårdplatser 2016. Riksgenomsnittet var då 3,7, enligt siffror från Sveriges kommuner och regioner.

Överbeläggningarna har ökat i de flesta regioner sedan 2016, men i Sörmland har de minskat. Rikgenomsnittet 2019 ligger på 5,0 och Sörmland har gått från att vara värst i landet till att nu ligga under snittet med 4,8.

Kommer hem tidigare

– Något som har varit oerhört centralt i förbättringsprocessen är att samarbetet fungerar mycket bättre med kommunen nu. Vi har sett att de kunnat tagit hem patienterna från sjukhuset tidigare, vilket är bra för både patienterna och vården, säger Björn Alpe, läkarchef vid medicinkliniken på Nyköpings lasarett.

En ny lag infördes 2018. Och enligt lagen ska ansvarig kommun, där patienten är skriven, snabbare ordna ett korttidsboende eller vård i hemmet. Annars riskerar kommunen att betala dyrt för sjukhusets sängplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.