Döms till villkorlig dom och dagsböter.

Överförmyndare får villkorlig dom efter Bitcoin-köp

Uppdaterad
Publicerad

Trosas tidigare överförmyndare köpte bitcoin för två miljoner kronor av den ideella föreningen Sveriges överförmyndares pengar. Nu har Nyköpings tingsrätt dömt honom för grov trolöshet mot huvudman.

Det var förra våren som Sveriges överförmyndare fick ett samtal från banken om att någon fört över föreningens pengar till ett annat konto. En utredning visade att pengarna förts över till ett konto tillhörande föreningens kassör, Esbjörn Eriksson, som då även var överförmyndare i Trosa.

Esbjörn Eriksson har erkänt att han tagit pengarna, men att syftet var att investera dem i guld samt den digitala valutan bitcoin för att de skulle öka i värde. Han hävdar att målet hela tiden var att betala tillbaka pengarna, och att han kände sig lurad när han förstått att de inte kommer att få tillbaka pengarna.

Påverkad av sin medicin

Nu har han dömts till villkorlig dom och 50 dagsböter à 190 kronor, totalt 9 500 kronor, av Nyköpings tingsrätt. Enligt tingsrätten är det en förmildrande omständighet att han varit påverkat av medicin mot sjukdomen Parkinson, som enligt läkaren gett honom biverkningar i form av nedsatt förmåga att styra sitt handlande.

– Jag tycker att man borde ha ogillat åtalet helt. Normalt brukar man kräva ett uppsåt och jag anser inte att det finns ett här, säger Esbjörn Eriksson.

Eriksson säger att han varken hunnit se domen eller pratat med sin advokat. Han vet därför ännu inte om han kommer att överklaga eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.