Överläkaren Gunnar Eckerdal är en av dem som står bakom det nationella vårdprogrammet. Foto: SVT

Överläkare: ”Slumpen avgör vilken cancerrehabilitering man får”

Uppdaterad
Publicerad

Vissa sjukhus erbjuder en kurator redan innan patienten startat sin cancerbehandling – andra gör det inte alls, om patienten inte frågar själv. Trots att cancervården och eftervården i Sverige ska vara jämlik.

För åtta år sedan skapades regionala cancercentrum, RCC, i syfte att göra cancervården mer jämlik och effektiv i hela landet. RCC har bland annat gett ut ett nationellt vårdprogram för cancerrehabilitering, som alla landsting har skrivit under på.

– Lagen om kommunalt självstyre innebär att landstingen bara godkänt alla punkterna med ordet ”bör”. Varje landsting kan själva välja om man vill skriva om det till ett ”ska” eller inte, säger Gunnar Eckerdal på Sahlgrenska universitetsjukhuset i Göteborg, som är ordförande för vårdprogramgruppen.

Brister i cancereftervården

”Vi kan inte lägga ansvaret på patienter”

Vårdprogrammet betonar att patienter bör få en plan för rehabilitering redan under planeringen av sin cancerbehandling. Exempelvis ska patienter få frågor om sin smärta. Studier visar nämligen att många cancerpatienter räknar med att sjukdomen orsakar smärta, och inte säger till.

– Vi kan inte lägga ansvaret på patienten att säga vad man behöver, för det vet man inte som patient. Det är vi i vården som måste ställa de rätta frågorna och komma med goda erbjudanden, säger Gunnar Eckerdal.

Kunskap och specialister saknas

Enligt Gunnar Eckerdal har cancervården blivit bättre på så kort tid att rehabiliteringen inte hunnit hänga med. Förutom att kunskap saknas kring hur en individuell rehabilitering ska se ut saknar landstingen också kuratorer, psykologer och andra professioner som kan hjälpa patienter med deras särskilda behov.

– Patienter är otroligt stressade att komma igång med sin cancerbehandling och det är inte orimligt att vi tar de patienterna först. Då kommer eftervården ibland i andra hand, säger Gunnar Eckerdal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brister i cancereftervården

Mer i ämnet