Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så har barnens hälsa påverkats av pandemin. Hör Charlotte Nylander, barnhälsovårdsöverläkare, om läget och om hur framtiden ser ut om övervikten bland barn fortsätter att öka. Foto: Hasse Holmberg/ TT/SVT

Ökning av övervikt hos barn under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Under 2020 hade 17 procent av fyraåringarna i Sörmland övervikt eller fetma. Det är en ökning från året innan och utvecklingen tros bero på pandemin.

– Det är oroande, säger Charlotte Nylander som är barnhälsovårdsöverläkare.

Andelen fyraåringar med övervikt och fetma ökar i Sörmland för andra året i rad. 2018 låg siffran på 14 procent, år 2019 var det 15 procent och år 2020 hade det ökat till 17 procent.

Hos barnhälsovården mäts och vägs alla barn. Om ett barn har övervikt eller fetma får föräldrarna stöd.

– Det kan vara råd om mat och hur mycket barnet rör på sig. Sen följs detta upp nogsamt och ofta sker det en förändring åt det positiva hållet, säger Charlotte Nylander.

”Ska stötta”

Trots att barnhälsovården i Sörmland har ett program för att minska övervikt och fetma så har man nu sett en utveckling åt fel håll. Charlotte Nylander menar att pandemin är en bidragande orsak då många vardagsrutiner fallit bort.

Vad görs konkret för att vända trenden igen?

– Vi kommer att stötta upp verksamheter som möter barn och ungdomar och erbjuda utbildningsinsatser under hösten för att jobba vidare med frågan, säger Charlotte Nylander.

Har barnhälsovården gjort tillräckligt och vad händer om övervikten fortsätter att öka? Hör Charlotte Nylander berätta i klippet ovan.

Region Sörmland har tidigare gjort en sammanställning av fyraåringar med övervikt och fetma i Sverige. Den baseras på data från 20 regioner år 2018. Enligt sammanställningen hade omkring elva procent av fyraåringarna i landet övervikt eller fetma under den aktuella tiden. 

Lägst andel hade Västmanland med tio procent, högst hade Värmland med 16 procent. Sörmland låg då på fjärde plats med högst andel barn med övervikt och fetma.

Sedan dess har siffrorna förändrats men någon ny sammanställning över regionerna har inte gjorts. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barn och övervikt

Mer i ämnet