Bara två av de sörmländska kommunerna ligger över rikssnittet när det gäller andelen behöriga lärare i grundskolan. Foto: TT

Här är lägst andel av lärarna utbildade

Publicerad

Samtliga sörmländska kommuner utom två ligger under rikssnittet när det gäller hur många behöriga lärare som arbetar på grundskolorna – både friskolor och kommunala.

I riket ligger den genomsnittliga lärarbehörigheten i grundskolan på 70,5 procent. I Oxelösund och Trosa är andelen behöriga lärare högre än så: 72 respektive 71 procent. I resten av Sörmland är lärarbehörigheten lägre än rikssnittet.

I botten i Sörmland finns Vingåker med 55 procent behöriga lärare. Nära gränsen länsgränsen till Örebro ligger det lilla samhället Högsjö. På skolan där är det bara en av de fem lärarna som är behörig. Karl-Henrik Wickbom tillträdde som rektor i september 2018. Han berättar att bristen på utbildade lärare inte är något unikt problem i Vingåker, men att det är extra svårt för en liten skola som hans att rekrytera personal. 

– Högsjö är en liten byskola som jag inte tror att så många känner till. Den ligger i Sörmland men det är nära till Örebro där det finns många behöriga lärare. Det hade varit nära för dem att jobba här men jag tror inte att de får upp den när de söker på lediga jobb i Örebro län, säger han.

Är hoppfull

Han tycker att det är viktigt att skolpersonal ska ha rätt utbildning, och därför vill han att den lärartjänst som snart ska tillsättas på skolan ska fyllas av en lärare med behörighet.

– Det är klart att det är en problematisk situation men jag är hoppfull. Om du ringer igen om några veckor eller till sommaren har vi kanske en helt annan procent behöriga lärare, säger han och tillägger att två av de andra anställda är i färd med att läsa till lärare.

Högsjö skola, Vingåker: 22 %

Bie skola, Katrineholm: 27 %

Näshulta friskola, Eskilstuna: 29 %

Tystberga skola, Nyköping: 30 %

Flens kristna skola, Flen: 35 %

Tunabergs skola, Nyköping: 36 %

Sverigefinska skolan, Eskilstuna: 37 %

Strångsjö skola, Katrineholm: 37 %

Björktorpsskolan 4–6, Eskilstuna: 38 %

Europaskolan Malmköping, Flen: 39 %

(Båktorp skola i Nyköping har inga behöriga lärare, men är inte heller en vanlig skola utan en del av ett familjebehandlingshem. Skolan är dock en del av statistiken.)

Källa: Lärarförbundet/Skolverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sörmland

Mer i ämnet