Efter nya röklagen: Oxelösunds vattenpipscafé lägger ner

Publicerad

Sedan den 1 juli är det förbjudet att röka på allmänna platser och nu börjar effekterna av den nya lagen att märkas. I Oxelösund har stans vattenpipscafé fått lägga ner.

När Fakhreya Naiyoul och hennes familj kom till Sverige för fem år sedan saknade de en mötesplats, och öppnade därför kommunens enda vattenpipscafé. Men när det nya rökförbudet trädde i kraft den första juli, som gör det förbjudet att röka på allmänna platser, tvingades de att lägga ner verksamheten.

– Det känns väldigt tråkigt – vi har slösat mycket tid och pengar på det här, säger hon.

”Vet att det inte är bra”

Sedan riksdagen röstade ja till förbudet har flera caféägare dragit ihop namninsamlingar som en protest mot den nya tobakslagen. Och Fakhreya Naiyoul hoppas fortfarande på en förändring.

Men det finns ett syfte med lagen, utifrån ett hälsoperspektiv. Vad tänker du om det?

– Vi vet att det inte är så bra, men vi får inte röka på balkongen, vi får inte röka på restaurangen, vi får inte röka på gatan. Var ska vi röka? Man ska röka hemma, och det är inte bra, säger hon.

Inte utsätta andra för rök

Camilla Norrgård Sundberg, som är miljöchef Oxelösunds kommun, tycker det är tråkigt att verksamheter stänger.

– Men samtidigt kan vi inte påverka att det har kommit en sådan lagstiftning, säger hon.

Tanken med den nya lagen är att nå riksdagens mål om det rökfria Sverige år 2025.

– Syftet är ju att minska risken för de som inte röker att bli utsatta för rök, så att man inte ska behöva hamna i rök om man inte vill.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer