Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/ TT

Oxelösunds kommun kritisk till kraftledningsplaner

Publicerad

Statliga Vattenfalls planer på en högspänningsledning till SSAB får hård kritik av kommunledningen i Oxelösund.

Under ett möte på onsdagen diskuterade parterna sina olika ståndpunkter.

– Det var ett konstruktivt möte. Jag tycker att de lyssnade på våra argument men hur de sen omvandlar dem vet jag inte, säger Johan Persson, kommunchef i Oxelösund.

Kommunledningen menar att Vattenfalls planer på en högspänningsledning omöjliggör utveckling i två områden där Oxelösunds kommun planerar att bygga nya bostäder.

Många protester

SVT Sörmland har tidigare berättat om de många protester från bland annat bybor som inte vill att planerna blir verklighet. Bakgrunden till kraftledningsplanerna är att SSAB:s  behov av elström väntas öka då bolaget planerar att ställa om sin produktion till eldrift.

Oxelösunds kommun har sedan tidigare skrivit i ett yttrande att de istället för en luftburen ledning förordar att den grävs ner eller läggs på sjöbotten.

Johan Persson säger att SSAB är ett viktigt företag som kommunens största arbetsgivare, men han menar att det borde gå att komma överens.

– Man måste kunna samsas mellan både kommunens behov av att växa långsiktigt och SSAB:s behov av att göra den omställning de planerar, säger han.

Vattenfall: Flera förslag

Katrin Lemming Thulin på Vattenfall Eldistribution var inte med på onsdagens möte, men betonar att det finns flera olika förslag till sträckning.

– Vi tar till oss de synpunkter vi fått för att kunna välja ut en sträckning som ska kunna presenteras i oktober, säger Katrin Lemming Thulin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.