Kungliga regalier stals från en monter i domkyrkan i Strängnäs. Foto: Polisen

Domkyrkokuppen: I dag väcks åtal mot misstänkta 22-åringen

Uppdaterad
Publicerad

Idag väcker åklagaren Reena Devgun åtal mot 22-åringen som misstänks ha stulit begravningsregalierna från Strängnäs domkyrka.

Det var den 31 juli förra året som två personer bröt sig in i en monter i domkyrkan och stal en begravningskrona och ett riksäpple som tillhört Karl IX och en krona som tillhört drottning Kristina den äldre. Tjuvarna tog sig sedan på cykel ned till Mälaren för att sedan fly i båt.

Ovärdeliga föremål

Föremålen, som av åklagarmyndigheten beskrivs som ovärdeliga, har fortfarande inte hittats. Kuppen blev i somras mycket uppmärksammad världen över och liknades av utländska medier vid en Hollywoodfilm.

Kuppen mot domkyrkan

Sedan september sitter den idag 22-årige mannen, som är hemmahörande i Stockholmsområdet, häktad på sannolika skäl misstänkt för den grova stölden. Mannen nekar till brott. Det finns en annan misstänkt person, men han åtalas inte i nuläget.

Presskonferens om utredningen

Åtalet väcks vid Eskilstuna tingsrätt. Klockan 13 kommer Reena Devgun och hennes kollega Isabelle Bjursten hålla en presskonferens för att berätta om förundersökningen.

SVT Nyheter Sörmland kommer att följa händelseutvecklingen hela dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kuppen mot domkyrkan

Mer i ämnet