Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lisa Edholm är rektor för Fristadsskolan i Eskilstuna. Där finns ingen utbildningsskuld i nuläget. Men hon är också ansvarig för sommarlovsskolan i kommunen som kan komma att användas för elever på andra skolor som drabbats hårdare av pandemin. Foto: Jonas Ekströmer, TT / Otilia Bogen, SVT

Förlorade lektioner skapar utbildningsskuld på coronadrabbade skolor

Publicerad

När skolor behövt stänga eller ställa in lektioner på grund av covid-19 har det i vissa fall inneburit förlorade studietimmar för eleverna. Det här har gett upphov till ett nytt uttryck: utbildningsskuld. Och det blir huvudmannens uppgift att betala tillbaka den. I Eskilstuna kommun pågår en översyn för att se till att ingen elev får för lite utbildning.

Att en skola stänger för att hindra smittspridning eller på grund av lärarbrist behöver inte automatiskt innebära att det uppstår en utbildningsskuld.

– Fristadsskolan stängde för att vi hade en stor smittspridning bland eleverna. Men vi kunde gå över till distansundervisning direkt och ingen lektionstid försvann, säger Lisa Edholm, rektor på Fristadsskolan i Eskilstuna och ansvarig för den kommunala sommarlovsskolan.

Men vissa skolor har inte klarat sig lika bra. Lisa Edholm berättar att det är upp till rektorerna tillsammans med skolornas huvudmän att hitta sätt att ta igen de förlorade studietimmarna – att betala tillbaka utbildningsskulden.

I klippet ovan berättar hon om två möjliga lösningar som Eskilstuna kommun tittar närmare på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet