• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Monica Johansson (S), ordförande i landstinget Sörmland, säger att syftet med att slopa avgifterna är att göra Sörmlands landsting till det friskaste i landet, år 2025.

Patientavgifter slopas – för att länet ska bli friskare

Publicerad

Från och med årsskiftet behöver du inte längre plocka fram plånboken när du besöker vårdcentralen. Landstinget Sörmland är först ut i landet med att införa avgiftsfria besök i primärvården.

Från och med 1 januari 2017 blir alla patientbesök kostnadsfria och öppettiderna längre.

För de minsta vårdcentralerna utökas öppethållandet med tre timmar, och för de större med sex timmar i veckan.

– Målet med förändringen är först och främst att vi ska bli Sveriges friskaste län 2025 genom att fler får del vårdcentralernas hälsofrämjande åtgärder, säger Monica Johansson (S), ordförande i landstingsstyrelsen.

Ska få patienter från akuten

Men det finns även ett annat syfte. Det handlar om att styra bort patienterna från sjukhusens akutmottagningar.

För samtidigt som patientavgifterna slopas på vårdcentralerna så höjs avgifterna för besök till sjukhusen. Den enhetliga avgiften för besök till specialistsjukvården är numera 400 kronor.

Nytt är också att avgiften för ambulanstransporter höjs till 800 kronor (400 kronor för transporten och 400 kronor för sjukhusbesöket).

En förändring är också att ambulanstransporter numera ingår i högkostnadsskyddet på 1.100 kronor.

– Det handlar om att styra om patienterna. För många av de krämpor vi söker för på akuten kan också tas om hand på vårdcentralen, säger Monica Johansson

Vårdcentralen i Fröslunda, länets största med 18.000 listade patienter, planerar för att hålla öppet längre två kvällar i veckan.

– Vi startar upp det i februari. Vi har fått lite dispens i likhet med några andra vårdcentraler, säger Birgitta Danielsson, verksamhetschef.

Så ska allmänläkarna stanna

Redan i dag råder läkarbrist på många vårdcentraler i landet. Birgitta Danielsson säger att det är ett stort administrativt arbete att få schemat att gå ihop.

Men läkarbrist har hon inte.

– Som det ser ut just nu har vi ganska bra med läkare, sedan får vi se hur det blir, säger hon.

Mer teamarbete runt patienter

Monica Johansson (S), landstingsstyrelsens ordförande, bedömer att landstinget ska klara av att bemanna vårdcentralerna med allmänspecialister.

– Vi kommer att satsa extra på läkarna så att de vill fortsätta inom primärvården. Vi har en vilja att förbättra arbetsmiljön och förtäta antalet läkare så man inte har så många patienter. 

– Vi lägger även mer resurser på dietister, psykologer, psykoterapeuter och arbetsterapeuter. Det handlar om att ge mer utrymme till att arbeta i team runt patienten, säger Monica Johansson.

För att genomföra reformen får primärvården ett tillskott på 75 miljoner kronor extra varje år, med start 2017. Pengarna ska gå till att möjliggöra längre öppethållande och nyrekrytering av personal.

De pengar som landstinget Sörmland tidigare fått in via patientavgifter på vårdcentralerna, cirka 45 miljoner kronor, kommer från och med 1 januari att kompenseras med höjda avgifter på besök till specialistvården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer