Såhär ser mannens axel ut efter flertalet operationer. Foto: Privat/TT

Patientens axel frättes sönder efter operation

Uppdaterad
Publicerad

Sönderfrätta senor och muskler. En patient på ortopedkliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna fick en svår infektion efter en operation i axeln. Inspektionen för vård och omsorg menar att kirurgin lett till ett katastrofalt resultat.

Mannen har genomgått totalt sex operationer under ungefär 1,5 års tid, på grund av att han fick en infektion i axeln efter den första operationen.

– Det största problemet var att de inte förstod hur allvarlig infektionen var, säger han till SVT Nyheter Sörmland.

”Har ont hela tiden”

Den första operationen skulle han göra då axelkulan hade gått sönder.

Nu har det gått 18 månader sedan den sista operationen och smärtan i axeln har fortfarande inte gått över.

– Jag har ont hela tiden och äter morfintabletter varje dag. Senor och muskler har frätts sönder i axeln på grund av infektionen. Det är ingen som vet vad de ska göra med mig.

Han har stickningar och domningar, något som påverkar vardagen negativt.

Tillräckliga åtgärder

– Hela mitt liv är förstört när det gäller axeln. Jag kan inte använda armen normalt.

Patienten har anmält händelsen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som nu har kommit med sitt beslut. Myndigheten menar att mannen har drabbats av en komplicerad och allvarlig skada och infektion i axeln, men att sjukhuset har vidtagit rimliga åtgärder.

Myndigheten har svårt att bedöma om infektionen kunnat undvikas, då en del infektioner inte går att förebygga.

”Katastrofalt resultat”

Man medger att operationerna lett till ”ett katastrofalt resultat, skelettstrukturen har praktiskt taget smält ned”. IVO skriver också att ”utan tvekan är patienten mycket invalidiserad av sin dåliga axel”.

Myndigheten anser också att patienten skulle ha remitterats till en smärtmottagning i ett tidigare stadie, då han haft mycket ont. Men man riktar alltså ingen kritik mot sjukhuset när det gäller infektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.