Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör mer om Starka Händer och vad sommarjobben betydde för ungdomarna.

Föreningen hjälpte 94 ungdomar till sommarjobb – som en väg till integration

Publicerad

Föreningen Starka händer i Strängnäs firar i dagarna ett år. Det hela började som en Facebookgrupp för att hjälpa grannar som inte kunde gå ut att handla på grund av pandemin, och utvecklades till en omfattande integrationsverksamhet. I somras hjälpte föreningen 94 ungdomar att få sommarjobb.

Föreningen arbetar med att hjälpa nyanlända att komma in i det svenska samhället.

– När vi har en bra integration betyder det att vi minskar arbetslösheten, ökar inkluderingen och får ett tryggare samhälle, säger Mohamad Allatif, en av grundarna till föreningen.

In i samhället

När Mohamad Allatif kom till Sverige för sex år sedan upplevde han att det tog tid innan han fick bra kontakt med svenskar. Det är något som han nu hoppas kunna ändra på.

– Nu jobbar vi på att få in de nyanlända snabbare i svenska samhället. Vi vet vad de behöver och vi kan ge rätt information, säger han.

Sommarjobb via regionen

Under sommaren har föreningen hjälpt 94 ungdomar att få olika sommarjobb. Bland annat har ungdomarna jobbat som hälsoinformatörer åt regionen. I jobbet ingick även att ungdomarna fick delta i olika former av workshops som handlade om svenska samhället, språk och kultur.

– Det stärkte mig som person att jag fick mer kunskap, säger Patricia Haroun.

”Fick lära känna många svenskar” – i videon ovanför hör du ungdomar som föreningen har hjälpt att komma in i samhället

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer