En person i Nyköping avled efter att hemtjänsten missat ett larm. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Person hittades död efter missat hemtjänstlarm

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänsten i Nyköpings kommun fick larm från en brukare, men agerade inte och efter flera dagar hittades denne död i sin bostad. Nu lex Sarah-anmäler kommunen händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, skriver Södermanlands Nyheter.

Hemtjänsten hade varit hemma hos den nu avlidna personen tidigare den aktuella dagen. Då personen inte mådde bra hjälpte man till med att boka färdtjänst till akutvård. Därefter utgick man från att personen hade blivit inlagd på sjukhus.

Men istället hade personen skickats hem igen och på natten larmades hemtjänsten. Detta registrerades av kommunens samordningscentral.

Rutinen vid larm är att försöka få tag på personen som har larmat och om det inte lyckas åka hem till denne. Detta gjordes inte och efter flera dagar insåg man att personen inte hade lagts in på sjukhus. Då åkte man hem till personen som påträffades död i bostaden. Enligt läkare hade hen avlidit samma natt som larmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.