Personal fick se snippmålningen

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen fick personalen på Nyköpings högstadium för första gången se den omtalade målningen som täcktes över innan skolan ens hade öppnat.

Den kontroversiella målningen, som föreställer det kvinnliga könsorganet, täcker en av väggarna i högstadieskolans entréhall.

Konstnären Carolina Falkholt skrev nedsättande ord mot kvinnor på väggen och målade sedan över den. Därav titeln ”Övermålning”.

Egen uppfattning

Men redan innan skolan hann öppna hade både politiker och andra reagerat så starkt att kommunchefen beslutade att den skulle täckas över.

 I dag beslutade rektorn på skolan att personalen, som aldrig sett målningen på riktigt, skulle få en chans att bilda sig en egen uppfattning.

– För att alla ska kunna ta ställning till konstverket i vår skola så kommer elevrådet och jag att gå ut med en enkät till alla som arbetar och studerar på skolan, säger rektorn Harke Steenbergen.

Tog tillfället

Tidigt i morse kom snickarna dit och tog bort den tillfälliga vita väggen. Men bara några timmar senare sattes väggen tillbaka igen.

– Vi tog tillfället, i dag var eleverna lediga. Nu måste vi först förbereda eleverna innan vi tar nästa steg, säger Harke Steenberg.

Tanken är att även eleverna ska tillfrågas vad de tycker om målningen. Och efter det kommer konstverket att diskuteras och enkäten att analyseras.

Ingen ser problem

– Kan man befinna sig i den här skolan, om den här övermålningen är framme? Det är för mig den avgörande frågan. Inte om man gillar övermålningen eller inte, säger Harke Steenbergen.

86 personer i personalen svarade på den frågan i dag. Ingen svarade att de har problem med att befinna sig i skolan när konstverket är framme.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Omdiskuterad målning i Nyköping

Mer i ämnet