Hör Peter Vidén och Christin Lundkvist, som bor på Galléengatan 36, berätta om hyreshöjningen och hur det kommer att påverka dem. Foto: SVT

Peter i Eskilstuna får hyreshöjning på 2 600 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Efter en rotrenovering beslutade det kommunala fastighetsbolaget K-fast att höja hyrorna på Galléengatan 36 på Östermalm i Eskilstuna med 40-50 procent, något som tidningen Hem och Hyra var först med att rapportera om. Detta upprör hyresgästerna som nu inte vet om de kommer att ha råd att bo kvar.

Peter Vidén är en av hyresgästerna som påverkas av höjningen. Han och hans fru bor i en trea på 71 kvadratmeter och kommer att få en successiv hyreshöjning på 2 600 kronor. Det blir en hyra på drygt 8 000 kronor, vilket han anser är för högt för en låginkomsttagare. Han tycker också att informationen från hyresvärden har varit undermålig på grund av corona och vill att fastighetsbolaget ska tänka om.

Den nya hyran har K-fast förhandlat med Hyresgästföreningen och den är satt efter marknadsvärdet, berättar Mirja Cervin, affärsområdeschef på Kfast.

– Vi kommer inte ändra hyran, den är rätt och riktig.

Se en intervju med svar från K-fast här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.