Foto: Kustbevakningens förundersökning

Picknick på skärgårdsö slutade med åtal – som nu lagts ner

Publicerad

Fyra personer åtalades misstänkta för obehörigt tillträde till skyddsobjekt efter att de gått i land vid Askö skjutfält i Trosa skärgård i somras. Nu läggs ärendet ner då det inte går att bevisa att de passerat gränsen.

– Det är en väldig lättnad, säger en av personerna.

Det var i slutet av juli i år som ett sällskap med fyra vuxna och två barn gick i land på Askö för att äta lunch och ta en promenad, som de gjort flera gånger tidigare. Den här gången upptäcktes de av Kustbevakningen som meddelade militären och det slutade med att de åtalades misstänkta för obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

Ärendet läggs ner

Åklagaren Sara Axelsson skrev nedläggningsbeslutet under torsdagen när rättegången skulle hållas.

– Det kom nya omständigheter kring ärendet. Det är inte hela ön som innefattar skyddsobjektet. Det man kan säga är att de var på gränsområdet, men det går inte styrka att de faktiskt varit inne på området så därför har jag lagt ner ärendet, säger hon.

Det är den östra sidan av Askö som är ett militärt skyddsobjekt. De fyra personerna hade varit alldeles vid gränsen.

“Precis på gränsen”

Axelsson menar att det är tydligt skyltat och att folk som besöker semesterön ska vara uppmärksamma.

– Passerar man skyltarna är man inne på det militära området. Andra delar av ön är ett välbesökt semestermål, så det gäller att vara uppmärksam.

Vad kan man få för straff om man passerar skyltarna?

– Det börjar på böter och sen beror det på vad det är. Från böter upp till fängelse, det är ett väldigt brett spann. Det finns så många olika typer av skyddsobjekt.

”Skulle inte göra något olagligt”

Axelsson säger att det är sällsynta fall och att straffvärdet beror på omständigheterna.

– Det förekommer domar på det, men det är inte något man har varje vecka utan någon gång per år. Det är uppsåt och oaktsamhet man beaktar och där gör en sammanvägd bedömning.

En av personerna i sällskapet är glad över att ärendet lagts ner.

– Det är en väldig lättnad. Jag har aldrig varit på rättegång förut, och vi skulle inte göra något olagligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.