Foto: Per Karlsson

Pojkarnas betyg sämre än flickornas även på gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

När gymnasiebetygen på Eskilstunas kommunala gymnasieskolor idag presenterades var den positiva nyheten att betygen på de nationella programmen höjts, medan det negativa var pojkarnas dåliga betyg.

SVT Nyheter Sörmland har tidigare berättat om de stora betygsskillnaderna mellan pojkar och flickor i skolan, som oroar både lärare, skolledare och politiker.

Tendensen syns även bland Eskilstunas gymnasieelever. Också här drar flickorna iväg i betygsstatistiken.

Så mår skolan i Sörmland

Vad är det för fel på pojkarna?

– Det är inget fel på pojkarna, men mammor och pappor måste förså att skolan är viktig även för deras söner. Så det är inte bara skolan utan alla som måste jobba med attityden till skolan i samhället så att den blir viktig, säger gymnasiechef Karin Holmberg Lundin.

Hur får man killarna intresserade?

  Här på Rinmagymnsiet har man tittat på ett koncept från Umeå, machofabriken, för att jobba med pojkarnas attityd till skolan och nu ser vi på pojkanas resultat här på skolan att pojkarnas resultat har höjts, säger gymnasiechef Karin Holmberg Lundin.

Och bland annat skickade man i vintras hem flickorna under en halvdag för att fokusera helt på pojkarna och deras attityder till skolan och diskutera det med bara dem. Och även inom politiken ser man allvarligt på skillnaderna i betyg mellan könen.

– Det gäller ju att redan i tidig ålder, dvs redan i förskolan skapa en bra studieattityd där alla känner att det här är något jag vill göra och jobba mer med ökade kunskaper i grundskolan, säger Jari Puustinen ordf barn- och utbildningsnämnden.

Man pratar ibland om att traditioner är viktiga och Eskilstuna är  juen gammal arbetarstad där det var enkelt förr att få arbete, kanske framförallt för män, hänger det kvar tror du?

– Det är jag övertygad om att det gör och det är tråkigt att den bilden finns kvar för så ser ju inte världen ut idag, säger Jari Puustinen ordf barn- och utbildningsnämnden.

Meritvärldet höjdes på Eskilstunas kommunala gymnasieskolor med  i snitt 0,1 och det det är ju inte så mycket?

– Nej, men det är i varje fall en ökning och det är det viktiga, och vi hade en höjning även i fjol så vi har en positiv trend och det är viktigt, säger Jari Puustinen ordf barn- och utbildningsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Så mår skolan i Sörmland

Mer i ämnet