På måndagen möttes representanter för polisen och Eskilstuna kommun för att diskutera situationen. Foto: SVT

Fem bränder i Kjula inom loppet av en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Efter att totalt fem bränder inträffat i samhället Kjula utanför Eskilstuna träffades idag, måndag, representanter från polisen och kommunen för att diskutera situationen.

Strax efter klockan två natten till måndag inkom larm om att en bil som stod parkerad längs väg 899 i Kjula börjat brinna. Polisen fattade snabbt misstankar om att branden kunde vara anlagd.

Branden är den femte i samhället på bara en vecka. Natten till den 18 februari upptäckte en väktare att det brann i en soffa i samband med ett inbrott i Kjula skola.

”Känns otäckt”

Samma natt inkom larm om en bilbrand i Kjulaåsen. Det visade sig vara en personbil som tidigare brunnit.

Natten till i lördags larmades så polisen till ännu en bilbrand i Kjulas industriområde. Och tidigt på söndagsmorgonen var det dags igen. Denna gång larmades polis och räddningstjänst till en brand i en villa i Kjulaås. Villan visade sig vara ett ödehus, som blev helt utbrunnet.

Utanför närbutiken träffar SVT:s team Kjulabon Gittan Lindeberg. Hon är orolig över det som hänt.

– Det känns väldigt otäckt. Det här är annars ett lugnt område så jag hoppas de tar dem som gjort det här, säger hon.

Ingen gripen

Eskilstunas kommunpolis Thomas Bergqvist kunde på måndagen inte säga om polisen ser något samband mellan bränderna. Men på måndagseftermiddagen träffade han kommunens säkerhetschef Annica Hagberg för att diskutera situationen.

– Det har hänt lite för mycket på alldeles för kort tid i Kjula så därför måste vi se över vilken lägesbild vi har tillsammans för att hitta åtgärder, säger Thomas Bergqvist.

Branden i ödehuset utreds initialt som en mordbrand, men ingen människa har kommit till skada. Ingen hade sent på måndagseftermiddagen gripits misstänkt för att ha anlagt bränderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.