Uppsalapolisen har enligt uppgifter till SVT satt i system att öppna bron för att stoppa bilar. Foto: Sebastian SkogVisa alla (6)
Visa alla (6)

SVT avslöjar: Polisen öppnade dödsbron fler gånger

Uppdaterad
Publicerad

Tre månader har gått sedan olycksnatten vid Hjulstabron utanför Strängnäs. SVT Sörmland kan nu avslöja att det inte var första gången polisen öppnade bron för att stoppa en bil.

Riksenheten för polismål utreder just nu om det vakthavande befälet som gav order om broöppning begick tjänstefel.

SVT Sörmland kan avslöja att metoden för att få stopp på misstänkta bilar gjorts till praxis av Uppsalapolisen. Uppgifter som bekräftas av chefsåklagare Håkan Roswall som leder förundersökningen:

– I förhör under utredningen har det framkommit att Uppsalapolisen tidigare öppnat Hjulstabron för att stoppa fordon. Uppgifterna kommer från sex personer. Fem av dem är polisanställda. Det har dock inte gått att kontrollera.

Direktnummer till brovakten

Trots att det strider mot polislagens 10§ har Uppsalapolisen alltså satt i system att öppna bron för att stoppa bilar.

– Det låter helt absurt. Är det så man ska arbeta som polis? Det tycker inte jag, säger Louise Grundberg, sambo till omkomne Rasmus Björk.

I länskommunikationscentralen – platsen där allt yttre polisarbete styrs från – har enligt uppgifter till SVT en lapp varit uppsatt med telefonnumret direkt till brovakten.
Ingen från polisledningen i Uppsala vill ställa upp och svara på frågor om broöppningar.

– Vi har ingen statistik, jag har då inte sett någon. Vi har suttit ett gäng här och frågat och pratat om det här med öppning av Hjulstabron tidigare. Men jag har inte stött ihop med någon som känner till att det skulle ha skett, säger presstalesmannen Christer Nordström till SVT Sörmland.

Smet från bensinnota

Det var strax före midnatt den 11 mars som Dennis Olsson steg ur bilen för att tanka på Statoil i Uppsala. På övervakningsbilderna från macken kan man skymta hans kamrat Rasmus Björk i passagerarsätet. De lämnar bensinstationen några minuter senare utan att betala de 288 kronor de tankat för.

SVT:s granskning visar att inget talar för att de kört anmärkningsvärt fort fram tills dess att en polispatrull fattar intresse för bilen. Det sker vid Litslena utanför Enköping när föraren Dennis Olsson missar att blända av från helljus.

Amfetaminpåverkade

En biljakt inleds. Ytterligare en polisbil ansluter i förföljandet, det framgår av uppgifter i obduktionsprotokollen som SVT tagit del av och som bekräftas av chefsåklagare Roswall. Den rättskemiska analysen visar att både Dennis och Rasmus var påverkade av amfetamin. Enligt rättsläkaren använde bägge två bilbälte.

För att få stopp på bilen beordrar Uppsalapolisen att Hjulstabron ska öppnas. Exakt vilken tidpunkt det sker är dock belagt med sekretess.
Men enligt Sörmlandspolisens händelserapport för insatsen som SVT tagit del av antecknar operatören 00.25.33: ”Uppsala ska ringa till brovakten Hjulstabron”.

Och att hitta numret till brovakten var inget problem. Enligt SVT:s källor fanns alltså direknumret nära till till hands för vakthavande befäl.

Läs om olycksnattens händelser – minut för minut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödskraschen vid Hjulstabron

Mer i ämnet
Uppsalapolisen har enligt uppgifter till SVT satt i system att öppna bron för att stoppa bilar. Foto: Sebastian Skog
Louise Grundberg vid Rasmus Björks grav. Foto: Lars Adolfsson/SVT
Omkomne Rasmus Björk med sonen Liam. Foto: Privat
Uppsalas länspolismästare Erik Steen vill inte kommentera SVT:s uppgifter. Foto: Scanpix
Bild ur övervakningsfilm från Statoil i Uppsala den 11 mars 2013.
Händelserapport Sörmlandspolisen 2013-03-12 kl 00:23