En iller eller någon annan form av mårddjur tros ligga bakom att kaniner hittats utan huvud i Nyköping. Foto: TT

Polisen har löst kaninmysteriet i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Det är troligen någon form av mårddjur som dödat kaniner i Nyköping de senaste dagarna. Det fastställer Nyköpingspolisen efter konsultation med Jägareförbundet.

Under tisdagsförmiddagen skickades en polispatrull till Oxbacken i Nyköping. Två kaniner hade dödats, varav en saknade sitt huvud, och familjen hade gjort en anmälan om djurplågeri. Under helgen hade även en annan kanin dödats i Brandkärrsområdet. Även den hade enligt uppgift fått huvudet avslitet.

Båda övertygade

Men enligt polisen rör det sig troligen inte om något djurplågeri. Markus Kron är yttre befäl på Nyköpingspolisen och var på plats vid den aktuella kaninburen igår.

– Jag är inte jägare, men jag ringde en sakkunnig på polisen och sedan till Jägareförbundet och berättade vad jag såg. Båda två var övertygade om att någon form av mårddjur låg bakom det hela, säger Markus Kron.

Grävde ned bytet under halm

Kaninerna var täckta med halm och det är enligt Kron vanligt att exempelvis mårdar eller minkar först dödar sitt byte och sedan döljer det med något, för att sedan komma tillbaka och äta på det.

Men hur ska djuret ha kommit in i buren?

– Det var ett kompostgaller med ganska breda nät som satt för. Där kan ett mårddjur ta sig igenom, dock inte en räv, säger Kron.

Utredningen om djurplågeri är därför nedlagd.

Mårddjur är en rovdjursfamilj som omfattar 70 arter.

I Sverige finns bland annat hermelin, iller, järv, mink, skogsmård och grävling.

Mårddjur är effektiva jägare med varierande levnadssätt. De flesta tar mindre ryggradsdjur.

Källa: NE.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer