Henrik Englund, områdepolis, visar var i Flen brottsligheten har minskat som mest. Foto: SVT

Polisen i Flen: ”Nu kan vi göra annat än åka ut på larm”

Publicerad

Flen är en av de kommuner i Sörmland där antalet anmälda brott minskat mest under coronatider. Men polisen hoppas att det inte bara har med pandemin att göra.

– Vi har ett system där vi sammanställer vad som hänt under veckan. Om exempelvis kommunen rapporterar att det är mycket skadegörelse på ett ställe kan vi göra en orsaksanalys och vidta åtgärder. Det är något vi jobbat med mycket den senaste tiden och i och med att det brottsförebyggande arbetet blir bättre blir det färre anmälningar, säger Henrik Englund, områdepolis i Flen.

Trots att antalet anmälda brott minskar generellt har polisen sett en viss ökning av brott på nätet samt de så kallade åldringsbrotten.

– Min känsla är att man byter fokus. När man inte kan begå traditionella brott hittar man andra vägar och då är tyvärr internet en väg att gå, säger Henrik Englund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.