Foto: Otilia Bogen

Så avslöjar polisen en rattsurfare

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har 258 böter skrivits ut i Sörmland till personer som hanterat mobilen trots att de kör, så kallad rattsurfning. Trafikpolisen Björn Thunblad berättar att de ofta är lätta att se.

2018 ändrades lagen och det blev tydligare att det inte är tillåtet att hålla en mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning i handen och samtidigt köra bil. Sedan dess har det skett en kraftig ökning av antalet personer som bötfälls för så kallad rattsurfning.

Under perioden januari–augusti i år registrerade polisen 241 förseelser om rattsurfning, enligt polisens statistik. Under samma period förra året var det bara 115 stycken, och 2018 inga.

– Jag tror inte att någon vill orsaka en trafikolycka. Det är för deras egen skull som den här regeln finns, säger trafikpolisen Björn Thunblad i Eskilstuna.

I klippet ovan berättar Björn Thunblad vad som avslöjar en rattsurfare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.