På onsdagen lämnade polisen in sitt svar till Eskilstunas kommunstyrelse. Foto: SVT

Polisen ifrågasätter tillståndskrav för tiggeri

Publicerad

På onsdagen lämnade polisens jurister in ett yttrande om Eskilstuna kommuns planer på att göra tiggeri tillståndspliktigt. Juristerna ifrågasätter förändringarna och menar bland annat att det kan bryta mot ordningslagen.

Eskilstuna kommun vill förändra den lokala ordningsstadgan och göra så att det krävs tillstånd för passiv penninginsamling, eller tiggeri som det normalt kallas.

I det sju sidor långa yttrandet ställer sig nu polisens jurister frågande till om en sådan förändring verkligen kommer att göra skillnad.

Risk för motsatt effekt

Bland annat skriver man att det finns risk att ”föreningar eller juridiska personer kan söka tillstånd till platser och där efter upplåta platserna till andra mot betalning” .

Vidare skriver man:

”Avsikten med revideringen är att motverka att utsatta personer utnyttjas men risken är att denna skulle kunna ha motsatt effekt.”

Inget stöd i ordningslagen

Juristerna på polisens rättsavdelning pekar också på tveksamheter gällande ordningslagen i förhållande till kommunens förslag. Där står det att passiv penninginsamling normalt inte ska omfattas av krav på tillstånd.

Det var idag sista dagen för remissvar men enligt kommunens registrator har svarstiden för de kommunala nämnderna förlängts veckan ut.

Polisens jurister har avböjt att kommentera remissvaret

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet