Polisområdeschef Christer Sjöqvist säger att brandattackerna i Eskilstuna kan bero på att en grovt kriminell person häktats. Foto: SVT/Tobbes media

Polisen: ”Kan vara kopplat till att en grovt kriminell häktats”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen arbetar utifrån teorin att en polisiär insats mot en grovt kriminell person kan ligga bakom brandattackerna i Eskilstuna.

Under en presskonferens på måndagen uppger polisen att motivet till bilbränderna och attacken mot polishuset under natten till söndag skulle kunna vara att en person som enligt polisen är grovt kriminell har häktats misstänkt för grova brott.

Hittat narkotika och pengar

– Plus att flera andra personer är frihetsberövade, säger Christer Sjöqvist, polisområdeschef i Eskilstuna.

I samma ärende ska polisen ha hittat narkotika och pengar.

Pekas ut som ledande i nätverk

Det handlar om nätverkskriminella och personen som häktats, en man i 35-årsåldern, är enligt polisen en ledande person i ett kriminellt nätverk i Eskilstuna.

– Jag kan inte den exakta brottsrubriceringen, men det handlar om en händelse i Eskilstuna för någon vecka sedan. Det ärendet tror jag är rubricerat som mordförsök, säger Christer Sjöqvist.

Händelsen han pratar om involverar en skottlossning i Råbergstorp. Den misstänkte är häktad för försök till mord och grovt vapenbrott.

”Ingen framgångsrik strategi”

Polisen säger att man inte kommer ge vika för kriminella handlingar.

– Det är mycket allvarligt, men det är ingen framgångsrik strategi. Polisen kommer inte sluta. Ska man slippa vårt intresse så ska man sluta med brott, säger Christer Sjöqvist.

Även om polisen arbetar utifrån teorin om att brandattackerna hör samman med att en grovt kriminell person häktats, så är man öppen för andra alternativ.

– Det här är den hypotes vi har idag, säger Christer Sjöqvist.

”Attack mot rättsamhället”

Enligt polisen har runt 25 fordon förstörts i bränderna som rasade på flera platser i Eskilstuna. Polisen förväntar sig att fler anmälningar om skadegörelse inkommer under måndagen.

– Det som inträffat i Eskilstuna är allvarligt. Dåd som dessa skapar stor otrygghet i samhället. De anlagda bränderna är en attack mot rättssamhället och i förlängningen mot demokratin. Vi står enade och stärker den lokala närvaron i Eskilstuna vid behov, säger rikspolischefen Anders Thornberg, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.